LEGO tisztítása

Címlap Fórumok Fórum Gyűjteményeink Szokásaink LEGO tisztítása

• Készítő
    Témakör

Mondanom sem kell: bizony a polcon ékeskedő LEGO porosodik. A régi LEGO kockák közül a fehérek (és olykor a szürkék is) sárgulnak. Hogyan tisztítjátok a LEGOitokat?

15 válasz megtekintése - 1-15 / 18
  • Szerző
    Válasz

Többekkel megosztottam már de itt is leírom nektek.
    Sárgult legókat meg lehet újítani.
    A kulcs Hidrogénperoxid hajfestésnél használják.
    Én 12%-ost használtam 1000Ft/1Liter.
    Kis edény belerakod és 3-4 nap után kiszedi a gyártás során belekerült Bórt ami Uv hatására bebarnult az évek során.
    Kipróbáltam nem szedi ki a festett részeket, nem marja meg a matricát sem.
    Próbát csináljatok, én is megtettem.

Én a készleteimet sima nedves ruhával tisztítom a portól illetve sűrített levegővel. A nehezebben elérhető részeken a bütykök közül képes vagyok fülpiszkálóval kiszedni a piszkot.

Profile photo of Névtelen

Az egyszerűen csak poros dolgokat egy vastag sminkecsettel szoktam megtisztogatni.
    A tisztességesen koszos, ragacsos elemeket (szerencsére ilyen kevés szokott lenni) pedig langyos víz+kézmosószer+puha kefe kombinációjával dolgozom meg.

Én igyekszem minél többször felmosni a szobám, hogy annyival is kevesebb por legyen…

én mosógépbe szoktam 40 fokon “kimosni” fehérneműs zsákba.

kvp

En probalom megelozni a port, tehat uveges vitrinben vagy zart papirdobozban tartom oket, lehetoleg kozvetlen napfenytol es halogen lampaktol vedve. (igy csak kiallitasokon porosodnak) Tisztitasra pedig folyoviz, mosogatoszer es ha valami nagyon koszos, akkor puha fogkefe.

Ha meglesznek a LOTR készletek, akkor szintúgy vigyázok rájuk, mint te kvp, a te készleteidre.

én mosógépbe szoktam 40 fokon “kimosni” fehérneműs zsákba.

ezt egyszer próbáltam ki, de nálam elég nagy volt hozzá a karcolódási faktor, hogy többet ne tegyem. De lehet, hogy csak az is elég lett volna, ha lejjebb állítom a centrifugálást.

Többen írjátok, hogy puha kefe. Én is kiírom, mindenki okulására PUHA KEFE!!! mert volt szerencsém neki esni egyszer egy elég koszos baseplatnek fogkefével, ami nem volt puhának mondható. Most van egy szanaszét karcolt, zöld, tiszta pázsitom. :-[

Főleg használt, válogatott kockát veszek (készletek nekem nem érdekesek annyira) így a domestos-os vízben áztatás jó barátom,

Főleg használt, válogatott kockát veszek (készletek nekem nem érdekesek annyira) így a domestos-os vízben áztatás jó barátom,

Nem vettem észre ilyet, sajnos a sárgultabb szürkéknél sem. Nem tömény a domestos-oldat, viszont jól fertőtlenít és annál jobb kosz-oldót még nem találtam.

Lehet, hogy Jar vagy hasonló mosogatószer is használható. A lényeg, hogy a gyerekszobák mocska eltűnjön.

Sajnos néha nem csak a gyerekszobák mocska van rajta.
    A domestos-os víz nekem is bevált. Eddig elváltozást kockákon még nem vettem észre, pedig volt közte új és használt is és volt úgy, hogy fél/egész napot is benne ázott a fertőtlenítős vízben.
    Az erősen rászáradt koszokat azonban nem oldja le még hosszabb áztatás során sem, max. fellazítja. Persze ez csak használt kockák esetén fordult elő és itt már nem számított a kefe keménysége/puhasága, én körömkefével estem neki.

Profile photo of Névtelen

Az igazán gázos rész a bütykök közötti terület, mert a kocka oldaláról a feláztatott dolgot le lehet törölni, de a tetejéhez mindenképp kell a fogkefe.

Ha abszolút karcmentesen szeretnél tisztítani, akkor javaslom egy ultrahangos tisztító beszerzését.
    Mára már 5-10 körül lehet ilyet kapni.
    Kavitális mikrorobbantással oldja le a koszt, úgy, hogy fizikailag nem ér a felülethez.

Kényesebb daraboknál én csak ezt használom.

15 válasz megtekintése - 1-15 / 18

Be kell jelentkezni a témakör megválaszolásához.

Címlap Fórumok Fórum Gyűjteményeink Szokásaink LEGO tisztítása